Earth Day 2023 | Double Match
18/04/2023

Earth Day 2023 komt eraan! Dit is een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming. Er zijn echter heel veel mensen die daar niet bij stil staan of helemaal niet weten dat Earth Day er is. Daarom willen wij in deze blog extra aandacht besteden aan deze wereldwijde dag om meer awareness te creëren voor het klimaat. We willen onszelf een spiegel voorhouden en ingaan op de vraag: waarom zijn we niet (genoeg) bezig met de klimaatcrisis?

Wat is Earth Day en waarom is het zo belangrijk?

De missie van Earth Day is om de milieubeweging wereldwijd te diversifiëren, op te leiden en te activeren. De eerste Dag van de Aarde was in 1970 en is ’s werelds grootste actie voor de milieubeweging om positieve actie voor onze planeet te stimuleren samen met meer dan 150.000 partners in meer dan 192 landen.

En dit is ook nodig! Want wist jij dat…

  • … de aarde wereldwijd 1°C warmer is geworden in de afgelopen 130 jaar?
  • … de zeespiegel in de 20e eeuw al 20 cm gestegen? 
  • … een derde van alle plant- en diersoorten mogelijk binnen 100 jaar nog sterft als we niets doen tegen de opwarming van de aarde door klimaatverandering?

Dat is een confronterend rijtje waar we van schrikken, maar toch wordt er te weinig actie ondernomen om dit lot te veranderen. Je kunt je afvragen waarom mensen niet lijken te geven om het milieu en klimaat te redden. Wij gingen op zoek naar het antwoord op die vraag.

Redenen waarom er niet genoeg awareness is voor het klimaat:

     1) Mensen denken dat het probleem niet zo groot is

Klimaat en milieu verandering wordt wel benoemd en het wordt wel gezien als een probleem, maar het wordt nog niet zo belangrijk gezien dat mensen echt volop actie ondernemen om dit tegen te gaan. Als we naar een CBS onderzoek kijken van 2020 kun je ook zien dat maar 31% van de mensen zich veel zorgen maakt en 45% enige zorgen. Wat we daarbij ook interessant vonden, is dat dit ook het meest recente cijferonderzoek is die er te vinden is naar dit onderwerp. Dit kan ook een bewijs zijn dat het niet als heel belangrijk wordt gezien.

     2) We zijn te veel bezig met de korte termijn toekomst

Als mens zijn we geneigd om sneller dingen te doen waar we meteen effect van zien dan lastige dingen waarvan het nog niet zeker is wat het op gaat leveren. Maar om wat voor het milieu en het klimaat te doen moeten we juist wachten en kijken of het over 10 jaar een positief effect heeft. 

Neem als voorbeeld ‘de 1,5 graden in 2030’: als onze CO2-uitstoot voor 2030 nog niet voldoende is verminderd, halen we die doelstelling niet meer. Dit betekent dat de opwarming van de aarde kan versnellen. Ons toekomstscenario gaat dan van ‘slecht’ naar ‘angstaanjagend’. Dus als we nu niet denken aan die verre toekomst, wordt het probleem alleen maar groter.

     3) De mens is, grof gezegd, egoïstisch

We leven nu in een tijd waarin de focus meer ligt op het ‘zelf’. De mens is steeds meer bezig met zijn mentale gesteldheid. Maar zien we dan wel goed wat er om ons heen gebeurd? Het is natuurlijk goed om op jezelf te letten, maar dat willen we natuurlijk ook op een mooie aardbol blijven doen. 

Blij met onze aarde

Kort gezegd is het dus wel belangrijk dat Earth Day er is en dat we één voor één een steentje bijdragen. Double Match Recruitment werkt bijvoorbeeld al sinds november 2020 papierloos om zo duurzamer te werken. Benieuwd wat jij kan doen? In ons volgende blog geven we een aantal tips hoe je als bedrijf duurzamer kan werken!

Meer blogs?