Onjuiste informatie in CV : wat kun je doen als werkgever? | Double Match
15/03/2022

Het Nederlands arbeidsrecht beschermd zowel werknemers als werkgevers in verschillende situaties. Als werknemer ben je bijvoorbeeld beschermd tegen onterecht ontslag. Ook bij de start van een arbeidsrelatie zijn er verschillende rechten en plichten van kracht. Als werkgever lees je een CV, nodig je iemand uit op gesprek en als er een match is met de vacature, neem je iemand aan. Maar wat doe je als je er achter komt dat jouw nieuwe werknemer heeft gelogen op het CV? Of tijdens de sollicitatiegesprekken? In dit blog onderzoeken wij verschillende mogelijkheden die een werkgever heeft in de situatie waarin een nieuwe werknemer heeft gelogen tijdens de sollicitatieprocedure. 

Rechten en plichten 

Met het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst geven beide partijen hun wil aan om een arbeidsrelatie te starten. Door het tekenen van dit document stem je op een rechtsgeldige manier in met de rechten en plichten die daarbij horen. Voor de werkgever zijn er bijvoorbeeld regels over loon, vakantiedagen en arbeidsomstandigheden. Werknemers zijn op hun beurt verplicht om hun werk naar beste vermogen te verrichten. Een werkgever kan iemand niet zomaar ontslaan, zeker niet op staande voet. Er moet een dringende reden zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen voordat deze afloopt. Is het vervalsen van een CV of liegen tijdens een sollicitatiegesprek een rechtsgeldige reden om een werknemer te ontslaan? Er zijn drie manieren waarop de arbeidsrelatie kan worden beëindigd in dit soort gevallen: ontslag op staande voet, ontbinding van de arbeidsovereenkomst en bedrog.

Ontslag op staande voet

Er zijn drie voorwaarden voor een ontslag op staande voet. Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden. Daarnaast moet de de werkgever deze dringende reden direct mededelen aan de werknemer. Tenslotte moet het ontslag op staande voet meteen gegeven worden. Het vertonen van valse of vervalste getuigschriften, zoals een CV, wordt gezien als dringende reden voor ontslag. Nog een geldige reden is het opzettelijk verkeerd inlichten van je potentiële werkgever over de wijze waarop een vorige arbeidsovereenkomst is geëindigd. Bovendien kan ernstige onbekwaamheid of ongeschiktheid om het werk uit te voeren waarvoor iemand is aangenomen als dringende reden worden aangedragen. Wanneer je kan aantonen dat één of meerdere van deze redenen gelden in jouw situatie, heb je grond om iemand op staande voet te ontslaan. 

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Een andere optie is het ontbinden van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter. Hiervoor moet je als werkgever voldoen aan een aantal rechtsvoorwaarden. Er moet in ieder geval sprake zijn van een redelijke grond voor ontslag. De werkgever kan gebruik maken van de volgende gronden: 

Daarnaast moet herplaatsing in een andere passende functie, al dan niet met behulp van (bij)scholing, geen redelijke mogelijkheid zijn. 

Bedrog tijdens de sollicitatieprocedure

Als derde optie kan een werkgever gebruik te maken van bedrog om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te vernietigen. Volgens het Nederlands recht is er sprake van bedrog wanneer de werknemer op een onterechte manier ervoor zorgt dat de werkgever een arbeidsovereenkomst aan gaat. Wanneer een werknemer door het verstrekken van onjuiste informatie of juist het verzwijgen van informatie door de sollicitatieprocedure heen komt, geldt dat als bedrog, mits het gedrag vanuit de werknemer opzettelijk was. 

Bewijslast

Kortom, er zijn drie manieren om een medewerker die heeft gelogen tijdens de sollicitatieprocedure op een rechtsgeldige manier te ontslaan. Voor alle drie deze mogelijkheden geldt echter dat de bewijslast op de werkgever ligt. Dit betekent dat de werkgever moet kunnen aantonen dat de werknemer onjuist gehandeld heeft door te liegen op het CV of in het sollicitatieproces. Het is daarom als werkgever belangrijk om een dossier bij te houden over de werknemer met daarin:

Met deze bewijsstukken kun je als werkgever aantonen dat er grond is voor ontslag. 

Wat kun je doen?

Een goede arbeidsrelatie is gebouwd op vertrouwen en wanneer dit vertrouwen geschaad is door bedrog tijdens de sollicitatieprocedure, kun je als werkgever actie ondernemen. Om dit te onderbouwen, is het belangrijk om een dossier bij te houden, zodat je als werkgever kunt voldoen aan de bewijslast die op jouw schouders ligt.

Dit blog is gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Anouk Leistra, door haar uitgevoerd in opdracht van Double Match Recruitment. Wij willen Anouk graag bedanken voor haar uitgebreide onderzoek naar dit onderwerp. 

Meer weten over dit onderwerp of jouw mogelijkheden in dit soort situaties? Neem contact met ons op!

Meer blogs?