Online solliciteren: waar moet je op letten? Wij geven tips! | Double Match
29/06/2021

Als gevolg van de corona crisis, met bijbehorende lockdown, worden tegenwoordig veel sollicitaties online afgenomen. Voor de meeste mensen is dit wel even wennen. Online solliciteren is eigenlijk hetzelfde als een “normale” sollicitatie, maar er zijn een aantal extra punten om op te letten.

Het “technische”verhaal

Zoals de meesten van jullie wel gemerkt hebben in deze tijd, werkt de techniek niet altijd even goed mee. Voordat je gaat solliciteren is het daarom slim om op een plek te gaan zitten met een goede internet verbinding. Heb je die niet thuis? Kijk dan of je bij een familielid of vriend(in) kan zitten (op 1,5 meter natuurlijk). Controleer of de link werkt die je hebt gekregen om in de online vergadering te komen. Zorg er vervolgens voor dat je je camera en microfoon hebt gecheckt. Doe dit op tijd, zodat je niet kort voor het gesprek voor verrassingen komt te staan. 

Achtergrond: beeld en geluid

Let goed op wat in beeld te zien is en welke omgevingsgeluiden er zijn. Een werkgever zal minder snel onder de indruk zijn als er geluid is van schreeuwende kinderen, de grasmaaier van de buren, muziek en/of huisdieren op de achtergrond. Zorg daarom voor een oppas of ga zo ver mogelijk weg van het geluid zitten. Lukt dit niet? Zorg dan dat je voordat je het gesprek begint even de situatie uitlegt. 

Voor het beeld kun je het beste zorgen voor een neutrale achtergrond in één kleur. Dit maakt het makkelijker om eventueel je achtergrond te vervangen en het leidt niet af tijdens het gesprek. Daarnaast is genoeg licht belangrijk, dus zorg voor genoeg (natuurlijk) lichtinval. Halogeenlampen werken hier over het algemeen het beste voor. Let er ook op dat je kleding niet dezelfde kleur heeft als de achtergrond en doe geen shirt met drukke printjes aan. Dit kan op camera erg afleiden.

Een natuurlijk gesprek voeren

Het grootste nadeel met online solliciteren is dat het vaak wat statischer aanvoelt. Gesprekken zijn minder natuurlijk dan ze face-to-face zouden zijn. Hiervoor is het belangrijk dat je rustig en duidelijk praat, maar niet schreeuwt. Probeer te praten alsof de persoon ook daadwerkelijk tegenover je zit. Kijk ook regelmatig even in je camera in plaats van naar het beeld. Hierdoor lijkt het voor de andere partij alsof ze aangekeken worden, waardoor het prettiger aanvoelt. Het is ook belangrijk om tussendoor te knikken om te laten blijken dat je nog steeds luistert. Over het algemeen gaat dit vanzelf in een gesprek, maar online ben je minder snel geneigd dit te doen. 

Je houding is tenslotte ook erg belangrijk. Thuiswerkplekken zijn niet altijd zo luxe als op kantoor. Het kan zijn dat jij thuis bijvoorbeeld moet werken op de bank of aan een veel te lage tafel. Zorg er in dat geval voor dat je goed rechtop zit en niet onderuit gezakt zit. Non-verbaal straal je namelijk veel uit naar een toekomstige werkgever, ook tijdens een videogesprek.

Op zoek naar een baan?

Nog geen sollicitatie binnen gesleept om deze tips in te kunnen zetten? Kijk gerust tussen onze vacatures of neem contact op met onze recruiters.

Meer blogs?