Honden op de werkvloer: wat je moet weten! | Double Match Blog
17/10/2023

Sinds kort hebben we bij Double Match een heuse kantoorhond. De golden retriever-mix komt eens per week met onze collega mee. Het concept ‘kantoorhond’ roept een aantal vragen bij ons op. Wat is de invloed van een hond op de werkvloer? Wat zijn de voordelen? Waar moet je rekening mee houden? Op die vragen gaan we het antwoord zoeken in deze blog!

Positieve effecten

     1) (honden)knuffelhormoon

Het aaien en knuffelen van honden stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine. Het ‘knuffelhormoon’ werkt stress- en bloeddrukverlagend, bemoedigd sociaal gedrag en geeft gevoelens van plezier. Op die manier kan een kantoorhond het werk positief beïnvloeden. Eén derde van van het aantal verzuimdagen wordt veroorzaakt door psychische klachten, waarvan zeker 23% stress gerelateerd is. Bij 29% van het totale langdurend verzuim is stress de oorzaak.

     2) Prosociaal gedrag

Het bemoedigen van sociaal gedrag helpt bij een consistent betere samenwerking in teams. Het ligt in het verlengde van het ervaren van gevoelens van plezier bij de aanwezigheid van een hond. Het stemt de mens vrolijker, wat prosociaal gedrag bevordert en dat uit zich vervolgens in een betere samenwerking.

     3) Wandelen

De kantoorhond moet natuurlijk ook uitgelaten worden. Naast de gezonde voordelen van wandelen, biedt het ook de mogelijkheid om je collega’s beter te leren kennen. Samen met collega’s de hond uitlaten kan helpen om de verbinding met je collega’s aan te gaan, wat bijdraagt aan psychologische veiligheid, een fijnere werksfeer en betere werkprestaties.

Nieuwe generatie medewerkers

Binnen vijf jaar bestaat het personeelsbestand voor 75% procent uit de nieuwe arbeidsmarkt generatie; millennials. Het is een generatie die steeds vaker voor een hond kiest. Het kan verstandig zijn om hier als organisatie rekening mee te houden, zeker gezien de krappe arbeidsmarkt. Het toelaten van honden op de werkvloer kan de werk-privé balans van hondeneigenaren bevorderen. Een bijkomend voordeel is dat honden een belangrijke buffer blijken in de nadelen van thuiswerken, zoals het gemis van sociaal contact.

Dierenwelzijn

Een hond is meer dan een interventie voor het verhogen van het werkplezier of een branding tool. Het is belangrijk om zorgvuldig de voor-en nadelen van een kantoorhond af te wegen, voor zowel de werknemers als de hond. Het werknemerswelzijn en dierenwelzijn moeten elkaar positief beïnvloeden voor een succesvolle implementatie van de kantoorhond.

Een hond moet passen

Het is nodig om te inventariseren naar mogelijke nadelige effecten op de hond en collega’s. Denk bijvoorbeeld aan collega’s met angst, allergieën of het vanwege hygiënische redenen niet zien zitten. Bovendien moet je rekening houden met de hoeveelheid hondeneigenaren in jouw organisatie, om te voorkomen dat het een groot asiel wordt. Afspraken rondom het meebrengen van honden naar kantoor en een gezond klimaat waarin de behoeften van de hond worden gewaarborgd, zijn essentieel.

Double Match kantoorhond

Bij Double Match Recruitment heeft de ‘kantoorhond’ aan aandacht geen gebrek: (bijna) iedereen staat te springen wanneer Milou binnenkomt, inclusief zij zelf. Terwijl ze rondsnuffelt, voel je een relaxte sfeer en versterkte vorm van teamsynergie ontstaan. Er wordt tijd genomen om even bij te komen van de werkzaamheden en lekker te knuffelen. Milou wordt meegenomen in onze dagelijkse wandelroutes en aan het eind van de dag is de grootste vraag wanneer ze weer mee komt. Houdt onze LinkedInpagina in de gaten voor foto’s van Milou: zo kun je zien welke positieve effecten onze kantoorhond met zich meebrengt. Heb je vragen over hoe wij de zorg voor Milou aanpakken? Neem gerust contact met ons op!

Meer blogs?