5 tips om een baan te vinden tijdens de corona crisis | Double Match
26/04/2021

De Corona crisis zorgt ervoor dat veel bedrijven zijn gesloten of minder draaien dan eerst. Net afgestudeerden en mensen die opeens zonder baan zijn komen te zitten hebben het nu lastiger dan ooit om een baan te vinden. Behoor jij tot deze doelgroep? Wij geven tips om je in deze tijd te helpen met het zoeken en vinden van een baan!

Tip 1: Kijk goed naar de branche waar je solliciteert

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar er zijn op dit moment branches waar simpelweg geen of nauwelijks werk in te vinden is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de horeca- of evenementenbranche. Zit jij met je achtergrond niet gebonden aan een branche, kijk dan goed naar welke branches nu wel goed draaien. Er zijn zelfs branches die in deze tijd een grote groei doormaken. Misschien kun je wel gaan werken in de zorg of de IT!

Tip 2: Laat je omscholen

Kan je met jouw achtergrond niet terecht in een andere branche, dan is het misschien de moeite waard om je te laten omscholen. Je bent je tijd nuttig aan het besteden en tegelijkertijd vergroot je jouw baankans. Volg een nieuwe opleiding of kijk of er vacatures zijn voor traineeships. Het is misschien even een stapje terug, maar je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en aan de slag te gaan met een nieuwe uitdaging. 

Tip 3: Bouw je netwerk op

Bij het vinden van een baan, is je netwerk van groot belang. Volgens statistieken vindt 18% van de mensen een baan via hun eigen directe netwerk. Voeg je daar indirecte netwerken aan toe, zoals social media, uitzendbureaus en recruiters, dan kom je uit op 36%. Dit is meer dan ⅓ van de werkende bevolking. Voeg recruiters toe en schrijf je in bij uitzendbureaus. Je kan ook op je LinkedIn pagina een bericht plaatsen dat je op zoek bent, zo kan je netwerk je helpen zoeken. 

Tip 4: Kijk waar jouw netwerk werkt

Met een groot netwerk op LinkedIn, kan je goed kijken naar waar mensen werken met dezelfde achtergrond als jij. Ga bijvoorbeeld naar de alumnipagina van jouw studie om te kijken waar medestudenten terecht zijn gekomen. Ga vervolgens kijken of bij die bedrijven een vacature open staat of stuur iemand een berichtje om een keer (virtueel) een kop koffie te drinken. Zij bieden je misschien alsnog een baan aan of zij weten nog andere plekken waar je wel aan het werk kan.

Tip 5: Kijk ook naar tijdelijk werk

Natuurlijk wil je het liefste gelijk een vaste baan vinden, maar in crisistijd kan het ook verstandig zijn om te kijken naar een tijdelijke oplossing. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een afdeling die zich op dit moment specialiseert in de corona reglementen waar je aan het werk kan of misschien mag je wel de taken overnemen van iemand die met zwangerschapsverlof is. Wanneer je eenmaal binnen bent bij een bedrijf, is het makkelijker om te blijven. Misschien krijg je uiteindelijk wel een vaste baan aangeboden!

Hoe kunnen wij je helpen? 

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij jouw zoektocht? Stuur onze recruiters gerust een connectieverzoek op LinkedIn of kijk alvast naar onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina

Meer blogs?