Nederlandse werkcultuur versus Duitse werkcultuur | Double Match
22/10/2024

Oktober staat voor een groot deel van onze oosterburen in het teken van Oktoberfest. Dit is ’s werelds grootste volksfeest dat jaarlijks in Duitsland plaatsvindt. Ook Nederlanders genieten van dit cultuurfeest en doen hier gezellig aan mee. Dit zette ons bij Double Match Recruitment aan het denken. Hoe verschillend is de Nederlandse en Duitse werkcultuur? We kunnen samen feesten, maar kunnen we ook goed samenwerken? In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Duitse werkcultuur, variërend van hiërarchie en communicatie tot werk-privébalans en planning.

1. Hiërarchie en besluitvorming

Een groot verschil tussen Nederland en Duitsland is hoe er met hiërarchie wordt omgegaan. In Nederland is de sfeer vaak heel gelijk en informeel. Iedereen mag meedenken en zijn of haar mening geven, of je nu de baas bent of net bent begonnen. Er wordt vaak gelet op het creëren van betrokkenheid. 

In Duitsland gaat dat anders. Daar is de werkcultuur formeler en meer hiërarchisch. Er wordt veel waarde gehecht aan structuur en duidelijke lijnen van verantwoordelijkheid. De baas beslist vaak en overlegt minder met het team. Hier wordt vaak gelet op de snelheid en efficiëntie van een beslissing.

2. Communicatiestijl: direct vs. indirect

Nederlanders staan bekend om hun directe communicatiestijl. Ze zeggen gewoon wat ze denken en draaien er niet omheen. Dit kan als eerlijk en efficiënt worden gezien, maar voor Duitsers kan dit soms te direct of zelfs onbeleefd overkomen.

Duitsers communiceren over het algemeen wat voorzichtiger en formeler, vooral in een professionele context. Ze gebruiken vaker beleefde vormen zoals “u” (Sie) in plaats van “jij” (du), zelfs onder collega’s. Dit wordt gezien als respectvol, maar voor Nederlanders kan het wat afstandelijk voelen.

3. Punctualiteit en planning

Punctualiteit is een belangrijk aspect van de Duitse werkcultuur. Vergaderingen beginnen precies op de afgesproken tijd en deadlines worden strak gevolgd.  Dit heeft als gevolg dat Duitsers als heel betrouwbaar en georganiseerd worden gezien.

Nederlanders zijn ook vaak op tijd, maar er is wat meer ruimte voor flexibiliteit. Het kan gebeuren dat een vergadering iets later begint of dat een deadline wordt verschoven als dat beter uitkomt. Voor Duitsers kan dit soms overkomen als chaotisch, terwijl Nederlanders het juist als praktisch en flexibel zien.

4. Werk-privébalans

In de Nederlandse werkcultuur wordt er veel waarde gehecht aan een goede werk-privébalans. Veel mensen werken parttime en vrije tijd is voor velen een belangrijke factor. Het is heel normaal om vroeg naar huis te gaan om tijd door te brengen met je gezin of om te sporten.

In Duitsland wordt hard werken gewaardeerd en overwerken komt vaker voor, vooral in traditionele bedrijven. Hoewel ook in Duitsland steeds meer aandacht komt voor een betere balans, ligt de nadruk nog vaak op lange werkdagen en hard doorwerken.

5. Innovatie en risicobereidheid  

Nederlanders staan bekend om hun pragmatische en innovatieve aanpak. Er is veel ruimte voor creativiteit en het proberen van nieuwe dingen, ook al betekent dit dat er soms iets mis kan gaan. Falen wordt niet als rampzalig gezien, maar als een leerervaring.

Duitsland is daarentegen meer gericht op grondigheid en kwaliteit. Nieuwe ideeën worden eerst goed getest en er wordt minder snel risico genomen. Er wordt meer gekeken naar vakkennis en ze verkiezen vaak zekerheid en prestaties boven experimenten. 

Conclusie

Hoewel er grote verschillen zijn tussen de Nederlandse en Duitse werkcultuur, kunnen die juist voor een goede samenwerking zorgen als je elkaar begrijpt. Je kunt namelijk ook veel van elkaar leren en elkaar aanvullen door juist de sterke kanten te benutten. Nederlanders kunnen Duitsers helpen om wat flexibeler te zijn, terwijl Duitsers met hun structuur en precisie een project naar een hoger niveau tillen. Door open te staan voor elkaars werkwijzen en deze te respecteren, kunnen Nederlandse en Duitse teams een krachtige combinatie vormen. Wij vonden het in ieder geval erg interessant om te zien hoe een werkcultuur ook gebonden kan zijn aan het land waar je woont. Heb jij een leuk onderwerp waar je meer over zou willen lezen in een Double Match Blog? Laat het ons weten!

Meer blogs?