Verander-Je-Wachtwoord-Dag | Double Match Blog
21/11/2023

24 November is uitgeroepen tot Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag. Dit is opgezet om ons bewuster te maken van de toegevoegde waarde van een goede beveiliging van onze digitale accounts. Je gebruikt namelijk meer accounts dan je denkt en de kans is groot dat die wachtwoorden (bijna) overal hetzelfde zijn. Daarom willen we bij Double Match extra aandacht besteden aan de bewustwording van hacken. Wat zijn de gevolgen van hacken? Hoe worden wachtwoorden gehackt? En wat zijn nou unieke, maar vooral makkelijke tips om je accounts beter te beveiligen? Je leest het allemaal hieronder!

Gevolgen van hacken

We weten allemaal dat we liever niet gehackt willen worden, maar wat zijn nou de precieze gevolgen voor jezelf of jouw organisatie? We zetten de grootste gevolgen op een rij.

Financiële schade

Hackers kunnen financiële gegevens stelen, bankrekeningen leeghalen, frauduleuze transacties uitvoeren of losgeld eisen voor de gestolen gegevens. Ook herstelkosten, boetes, juridische stappen en verlies van omzet kunnen het gevolg zijn

Identiteitsdiefstal

Hackers kunnen persoonlijke informatie stelen om valse accounts aan te maken, leningen af te sluiten of misdrijven te plegen in de naam van het slachtoffer.

Reputatieschade

Een hack kan leiden tot wantrouwen bij klanten en stakeholders. Dit kan resulteren in verlies van de partijen en het marktaandeel.

Operationele verstoring

In een organisatie kunnen er operationele verstoringen ontstaan, zoals downtime systemen, websites en projecten.

Vertrouwensproblemen op de werkvloer

De werkgever kan juridische stappen ondernemen tegen de werknemer als er nalatigheid is geweest in het beveiligen van het account. Ook de werknemer kan juridische stappen ondernemen als hun persoonlijke gegevens zijn aangetast door de hack.

Hoe worden wachtwoorden gehackt?

Om te voorkomen dat je digitale account gehackt wordt, is het goed om te weten hoe dit gedaan kan worden en waar je dus op kan letten. We lichten er hieronder een paar uit: 

Brute Force-aanvallen

Dit is een tijdrovende, maar effectieve methode waarbij een hacker door middel van software automatisch alle mogelijke combinaties probeert totdat het juiste wachtwoord is gevonden.

Woordenboek aanvallen

Hier gebruikt een hacker een lijst met veelvoorkomende wachtwoorden en woorden uit het woordenboek om te proberen in te loggen. Vooral bij zwakke wachtwoorden is dit erg effectief.

Phishing

Hackers gebruiken valse e-mails of websites die er legitiem uitzien om gebruikers te verleiden hun wachtwoorden in te voeren, zodat ze toegang krijgen tot het account.

Social Engineering

Hackers proberen informatie te verzamelen over hun slachtoffers via sociale media of andere bronnen en gebruiken deze informatie om wachtwoorden of beveiligingsvragen te raden.

Tips om je accounts beter te beveiligen

Nu je de oorzaken en gevolgen weet, wil je natuurlijk ook weten wat je er tegen kan doen. Dat je een sterk wachtwoord moet hebben, weet je natuurlijk al lang. Daarom geven wij 7 unieke tips waarmee jij makkelijk jouw accounts beter kan beveiligen.

     1) Houd je software up-to-date

Updates bevatten vaak patches voor bekende kwetsbaarheden, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om binnen te dringen.

     2) Gebruik een wachtzin in plaats van een wachtwoord

In plaats van een enkel woord of een combinatie van tekens te gebruiken, kun je een zin kiezen die voor jou zinvol is.

     3) Maak gebruik van geheugensteuntjes

Creëer afkortingen op basis van zinnen/songteksten of wat te maken heeft met het desbetreffende account die alleen voor jou betekenisvol zijn. Deze kunnen dienen als geheugensteuntjes om je wachtwoorden te onthouden.

     4) Wissel tussen verschillende talen of tekensets

Een mix van verschillende talen, zoals Engels, Nederlands en speciale tekens, kan je wachtwoord complexer maken.

     5) Wees creatief met hoofdletters en leestekens

Varieer de manier waarop je hoofdletters en leestekens in je wachtwoord plaatst.

     6) Beveiligd document of papier

Maak een beveiligde notitie om al je wachtwoorden op te slaan. Zo kan je makkelijker verschillende/moeilijke wachtwoorden creëren zonder dat je het vergeet. (Nog beter is om dit schriftelijk te doen om de hackers nog beter te vermijden.)

     7) Wees onvoorspelbaar en creatief

Maak van deze saaie taak iets leuks. Zorg dat je niet voor de handliggend bent met je wachtwoord keuze.

Verander je wachtwoord

Nu je weet wat de gevolgen kunnen zijn voor je organisatie en voor jou persoonlijk wanneer je onverhoopt wordt gehackt, zit er natuurlijk nog meer één ding op: je wachtwoord veranderen! Met de tips die we hierboven op een rijtje hebben gezet, lukt het jou vast om een set goede nieuwe wachtwoorden te verzinnen en onthouden. Bij Double Match Recruitment gaat veiligheid boven alles en daar hoort ook de digitale veiligheid bij. Daarom passen wij regelmatig onze wachtwoorden aan. Doe jij met ons mee?

Meer blogs?