De Dag van de Arbeid: wat vieren we eigenlijk? | Double Match
01/05/2021

De Dag van de Arbeid is een dag waar we allemaal wel bekend mee zijn, maar hoe is die eigenlijk ontstaan en wat vieren we precies op deze dag? 

 Een stukje geschiedenis

Arbeidsrecht is voor ons heel vanzelfsprekend. Tegenwoordig heeft iedereen bepaalde rechten als werknemer, maar dit was niet altijd het geval. Sinds de opkomst van de industriële revolutie die in 1750 in Engeland startte, gingen steeds meer mensen werken. Dit deden zij toen nog naast het werk op het land, om zichzelf te onderhouden. Kinderen werkten toen ook gewoon en van leerplicht was nog geen sprake. Mensen maakten lange dagen, hadden geen vakanties, verdienden weinig geld en er werd niet gekeken naar veiligheid op de werkvloer. 

Uiteindelijk leidde dit tot stakingen. Deze hadden niet veel effect, omdat de werkloosheid zo hoog was dat werkgevers genoeg werknemers hadden om uit te kiezen.  Pas toen een aantal sociaal betrokken leden van de hogere klassen in opstand kwamen, werd in 1837 de eerste vakbond opgezet. In 1874 volgde hierna “het Kinderwetje van Van Houten” die ervoor zorgde dat kinderen niet meer mochten werken in fabrieken. 

In 1890 werd er een strijddag gehouden voor de 8-uur durende werkdag. Daarvoor was een werkdag van 12 uur normaal, maar hier wilden werknemers vanaf. 1 mei 1890 zou de allereerste Dag van de Arbeid worden. In 1891 werd vervolgens besloten om het een jaarlijks terugkerende dag te maken om op te komen voor onze arbeidsrechten. 

Die stakers en eerste vakbond strijders, van meer dan honderd jaar geleden, hebben de eerste stappen gezet in een strijd voor ons arbeidsrecht. Voor ons in Nederland is het normaal om 8 uur op een dag te werken en minimaal 20 vakantiedagen per jaar te mogen opnemen. Voor genoeg mensen op de wereld zijn die barre omstandigheden uit de 19e eeuw een dagelijkse realiteit. Dus laten we op deze Dag van de Arbeid dankbaar zijn aan alle mensen die hebben gestreden en vandaag nog steeds strijden voor ons arbeidsrecht!

Wist je dat…?

  • In veel landen de Dag van de Arbeid een nationale feestdag is, maar dat dit in Nederland is  (nog) niet het geval is?
  • Wij in Nederland dan ook geen vrij krijgen op de Dag van de Arbeid, met uitzondering van een klein groepje ambtenaren, banken, beurshandelaren en mensen die werken bij vakbonden?
  • Aan de allereerste strijddag in 1890 naast Nederland, ook Frankrijk, Oostenrijk- Hongarije, Italie, Spanje, Belgie, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten meededen?
  • 76% van de werknemers in Nederland tevreden is met zijn of haar baan?
  • Het gemiddelde loon van een gezin van een metaalarbeider in 1884 bestaande uit een man, vrouw en vijf kinderen 8 gulden was? 
  • Double Match Recruitment dit jaar haar vijf jarige verjaardag viert?

Meer blogs?