Onderhandelen: 6 tips voor de onderhandeling over je salaris | Double Match
18/01/2022

Goed werk moet beloond worden en daar hoort een passend salaris bij. Onderhandelen over je salaris doe je niet alleen wanneer je in het proces zit om een nieuwe baan aan te nemen, maar ook tijdens je carrière binnen hetzelfde bedrijf. Natuurlijk ken je de meest voor de hand liggende tips op het gebied van onderhandelen al. Wanneer je gevraagd wordt wat je wilt verdienen, moet je altijd hoger inzetten dan je eigenlijke streefbedrag. Dit streefbedrag baseer je uiteraard op een stukje marktonderzoek, zodat je zeker weet dat je een realistisch salaris gaat vragen. Hoewel je hiermee goed onderweg bent, zijn er nog meer zaken die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jij krijgt wat je verdiend. In deze blog zetten wij een aantal andere onderhandelingstips voor jou op een rijtje. 

Tip 1: Bepaal jouw minimumloon

Bepaal voor jezelf wat je minimaal wil verdienen voordat je het gesprek aangaat. Zo stel je een duidelijke ondergrens waar je je gemakkelijk aan kunt houden. Ga dus niet in op een aanbod onder jouw minimale salaris. Neem bij het bepalen van je minimumloon verschillende zaken mee: markt salaris, doorgroeimogelijkheden en andere arbeidsvoorwaarden. Ook werkcultuur en de locatie kunnen meespelen in hoeverre de job een match is voor jou. Merk jij tijdens de onderhandelingen dat ze je niet willen bieden wat jij wilt hebben en dat je niet verder komt? Vraag dan tijd om erover na te denken. Zo laat je zien dat je niet zomaar een aanbod aanneemt. 

Tip 2: Wees specifiek in het bedrag

Geef een specifiek getal in plaats van een bereik wanneer je wordt gevraagd om jouw gewenste salaris. Wanneer je een bereik noemt, bijvoorbeeld ‘ik wil tussen de 2500 en 2800 verdienen’, zullen ze altijd voor de laagste optie gaan die jij hen geeft. Bepaal dus een specifiek bedrag voor jezelf wat je wilt verdienen. Nogmaals: het is altijd slim om iets hoger in te zetten wanneer je bedragen noemt.  

Tip 3: Vermijd je ‘oude’ loon

Vermijd het benoemen van je het loon dat je bij een vorige baan verdiende. Bij een nieuwe uitdaging wil je graag een volgende stap zetten op de salarisschaal. Wanneer je een bedrag hebt genoemd, is de kans groot dat de partij aan de andere kant van de tafel hieraan vast zal houden. Zorg er dus voor dat het bedrag dat je benoemt, het bedrag is dat je graag wilt krijgen. 

Tip 4: Onderhandelen doe je aan tafel

Bespreek je loon altijd face to face. Bij een onderhandeling is, net als bij vele vormen van communicatie, de non verbale communicatie erg belangrijk. Wanneer je gaat onderhandelen over de telefoon of in schrift kun je niet goed inschatten hoe de de woorden die je zegt overkomen bij de andere partij. Deze informatie is echter cruciaal bij het bepalen van jouw houding tijdens een onderhandeling. Is het niet mogelijk om fysiek met iemand om tafel te zitten, vraag dan of het in een online meeting kan. Op die manier kun jij jouw gesprekspartner toch zien en de non verbale communicatie meenemen in jouw strategie. 

Tip 5: Sta achter je boodschap 

In elke onderhandeling is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Het lukt jou alleen om je gesprekspartner ergens van te overtuigen, wanneer je er zelf in gelooft. Dit geldt ook voor het salaris dat jij vindt dat je verdiend te krijgen. Hier hoort ook bij dat je de mogelijkheid accepteert dat jullie er niet uit gaan komen en dat je dus moet weglopen van een baankans wanneer ze je echt niet je minimale loon willen aanbieden. 

Tip 6: Bespreek toekomstige loonsverhogingen

Natuurlijk kan de situatie zo zijn dat je, bijvoorbeeld door een tekort in het budget, op dit moment niet het salaris gaat krijgen dat je wilt. In dat geval kun je bespreken wanneer je salaris zou kunnen stijgen in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je de eerste paar maanden voor een lager salaris gaat werken, als een soort investering. Je kunt in zo’n geval in je contract laten vastleggen dat je salaris stijgt, naar je gewenste salaris, na een afgesproken periode. Zo doen beide partijen water bij de wijn en krijg jij uiteindelijk de job die wilt voor het salaris dat je wilt!

Onderhandelen kun je leren

Onderhandelen is tenslotte iets wat je moet oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Jij werkt hard voor jezelf en je bedrijf en dat mag beloond worden. Met deze tips ben jij helemaal klaar voor je volgende salarisonderhandelingen. Heb je nog vragen over het onderhandelingsproces of wil je hier ondersteuning in? Neem contact op met een van onze recruiters en zij helpen je graag verder! 

Meer blogs?