Verplichte vrije dagen? Niet bij Double Match! | Double Match
19/12/2023

Bij Double Match hebben we sinds januari 2023 geen verplichte vrije dagen meer. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat we ons niet aan de wettelijke hoeveelheid vrije dagen houden. Juist niet! Bij Double Match is het geen verplichting om vrij te nemen op feestdagen. Bij ons worden de feestdagen gewoon opgeteld bij het aantal vrije dagen dat je op mag nemen in een jaar. Zo mag je zelf bepalen of je vrij neemt op Paasmaandag of dat je die vrije dag ergens anders oppakt. Deze regeling was ook voor ons nieuw en daarom blikken we hier graag op terug. In deze blog vertellen we waarom we deze verandering hebben doorgevoerd, hoe we dat gedaan hebben en natuurlijk hoe het ons is bevallen!

Waarom deze verandering?

Vanuit traditie zijn we in het bedrijfsleven gewend dat feestdagen automatisch vrije dagen zijn. Hoewel het niet in de wet staat dat iemand recht heeft op een vrije dag met feestdagen, wordt dit in de praktijk wel vaak zo aangepakt. Ook bij Double Match Recruitment ging het bedrijf dicht met bijvoorbeeld Hemelvaart en Tweede Paasdag. We merkten echter bij steeds meer collega’s dat deze feestdagen door weinig mensen nog echt gevierd worden. Bovendien zijn veel van de officiële feestdagen in Nederland gekoppeld aan de christelijke kalender, terwijl niet alle collega’s (praktiserend) christelijk zijn. Hierdoor zaten een boel Double Matchers thuis op dagen dat zij eigenlijk geen feestelijkheden hadden gepland, terwijl collega’s die bijvoorbeeld het suikerfeest vieren hier een van hun vrije dagen voor moeten gebruiken. Dit voelde onlogisch en in sommige gevallen ook oneerlijk. Vandaar het mooie idee vanuit HR om de officiële feestdagen op te tellen bij het aantal vrije dagen dat een Double Matcher per jaar mag opnemen. Zo kun je bij ons zelf bepalen of je vrij wilt nemen met Kerst of deze dagen opspaart voor een lange vakantie in het voorjaar. Ideaal!

Hoe werkt het precies?

Natuurlijk moesten er aan de achterkant een aantal zaken geregeld worden om deze verandering (administratief) door te voeren. Het aantal feestdagen die we eerder verplicht vrij moesten nemen, moeten nu worden opgeteld bij het aantal vrije dagen die iedereen contractueel heeft. HR heeft dit in hun eigen systeem aangepast. Toen duidelijk was hoeveel vrije dagen iedereen bij elkaar opgeteld per jaar gaat hebben, is dit natuurlijk ook doorgegeven aan de salarisadministratie. Zo heeft iedere Double Matcher vanaf januari 2023, 7 extra vrije dagen erbij. 

Hoe is de nieuwe regeling bevallen?

Nu zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd hoe het de Double Matchers is bevallen. Voor nieuwe collega’s was het een fijne verrassing, voor oude collega’s was het even wennen. Voor de zomervakantie kreeg iedereen vanuit HR een update over het aantal vakantieuren dat ze nog open hadden staan. Dit zorgde bij veel collega’s voor wat extra vrije dagen in de zomer of juist een weekje weg in het najaar. Tot nu toe is iedereen erg positief over de nieuwe regeling. Het voelt prettig om zelf te kunnen bepalen wanneer je vrij wilt nemen. Bovendien geven verschillende Double Matchers aan dat ze het idee hebben dat de nieuwe regeling diversiteit bevorderd, aangezien de vrije dagen nu losgekoppeld zijn van de christelijke kalender. Dat klinkt voor ons als een win-win situatie! 

Samengevat lijkt de nieuwe regeling met betrekking tot de vrije dagen bij Double Match erg goed in de smaak te vallen. Inmiddels is iedereen eraan gewend en geven we deze tip graag door aan anderen. Wil jij meer weten over hoe wij ons beleid omtrent vrije dagen hebben ingeregeld? Of heb je hier een andere vraag over? Neem gerust contact met ons op!

Meer blogs?