Sollicitatietips om een goede indruk te maken | Double Match
20/02/2024

Een tijdje geleden hebben we tijdens de coronacrisis tips gegeven voor een online sollicitatiegesprek. Naast dat er nu nog steeds online sollicitatiegesprekken plaatsvinden is het ook weer gebruikelijk om fysiek langs te komen. Daarom willen we graag wat specifieke tips met je delen zodat je goed voorbereid bent op elk sollicitatiegesprek, ook offline. 

Tip 1: Beste tijd voor het gesprek

Een goed begin is het halve werk en daarom kun je al een voordeel hebben als je de mogelijkheid hebt om een datum en tijd voor te stellen. Het is namelijk bewezen dat dinsdag tussen 10:00 en 10:30 uur de beste tijd is om het sollicitatiegesprek te voeren. Dit komt omdat dinsdag de minst gestreste dag is van de week en in de ochtend is het energieniveau van een persoon op zijn best. Het is natuurlijk geen directe garantie op succes, maar het kan wel helpen. 

Tip 2: Kies de juiste kleur outfit

Wanneer je een outfit voor je gesprek gaat kiezen is het goed om te weten dat bepaalde kleuren een invloed kunnen hebben op je uitstraling. Zo is bewezen dat oranje de slechtste kleur is om te dragen bij een sollicitatiegesprek. Afhankelijk van de functie en wat je wilt uitstralen kunnen de volgende kleuren bevorderlijk zijn voor een goede indruk:

  • Blauw staat voor goed kunnen samenwerken.
  • Zwart staat voor leidinggeven.
  • Wit staat voor georganiseerd en netjes.
  • Rood staat voor kracht.

Afhankelijk van jouw doel kun je dus met de kleuren van je outfit al de juiste toon zetten!

Tip 3: Zelfverzekerd het gesprek in gaan

Of het nu gaat om een interview of een date, vaak kan je heel zenuwachtig zijn over hoe de ander over jou denkt en of je een goede indruk achterlaat. Soms vergeet je dan om ook te kijken naar hoe jij erover denkt. Probeer daarom het gesprek in te gaan met de vraag: ‘Is deze organisatie geschikt voor mij?’ en ‘Wat kan de organisatie mij bieden?’ Door deze mindset te hebben zet je de druk wat lager voor jezelf en hoger op de organisatie; zij moeten ook moeite voor jou doen. 

Tip 4: Specifieke vragen stellen

Om een goed beeld te krijgen van een organisatie kun je bijvoorbeeld vragen hoe de cultuur daar is. Maar in deze context krijg je vaak niet het complete beeld te zien. Probeer daarom de vraag op een andere manier te stellen, zoals ‘Hoe worden successen gevierd?’ of ‘Hoe gaan jullie om met een conflict?’. Door voorbeelden te vragen krijg je beschrijvingen van echte situaties te horen en heb je een veel beter beeld hoe het er in de organisatie aan toe gaat. Daarbij kom je ook met veel en goede vragen, wat een sterke indruk achterlaat bij je gesprekspartner. 

Tip 5: Containerbegrippen uitdokteren 

Tijdens een sollicitatieproces zul je veel containerbegrippen horen langskomen. Dit zijn woorden die geen eenduidige betekenis hebben; iedereen kan er een ander beeld over hebben. Denk bijvoorbeeld aan woorden als stressvol, dynamisch en betrouwbaar. Jij kan deze begrippen anders interpreteren dan jouw gesprekspartner. Het is dus belangrijk om zulke containerbegrippen te herkennen en uit te vragen wat dit voor de organisatie betekent. 

Anderzijds is het ook goed om containerbegrippen te herkennen in je eigen communicatie. Grote kans dat je gesprekspartner gaat vragen op welke manier jij stressbestendig bent. Met een goede voorbereiding heb jij je verhaal klaar en ga je ook zelfverzekerder het gesprek in. 

Conclusie

We hopen dat je wat hebt aan deze tips en eruit haalt wat voor jou relevant is. Ga open je sollicitatie in en weet dat een afwijzing niet betekent dat jij een ongeschikt persoon bent. Iets past of iets past niet. Geef niet op, want uiteindelijk vind jij de juiste match! Heb je nog geen sollicitatie binnen gesleept of wil je nog wat meer tips? Kijk gerust op onze website of neem contact op met onze recruiters.

Meer blogs?