Tips om meer te kunnen ontspannen tijdens je werk | Double Match
18/06/2024

Tegenwoordig lijkt het werktempo alleen maar toe te nemen. Veel meer mensen werken door in de lunchpauze of beantwoorden na werktijd toch even snel hun mailtjes. De druk om productief te zijn en resultaten te leveren kan overweldigend zijn. Dit kan uiteindelijk leiden tot stress en zelfs een burn-out, waar 1,3 miljoen werkenden in Nederland last van hebben. Het is daarom cruciaal om grenzen te stellen en manieren te vinden om te ontspannen tijdens je werkperiodes. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen meer ontspanning en balans te vinden tijdens je werkdag. 

Tip 1: Grenzen stellen 

Je grenzen aangeven is een van de eerste adviezen die vaak worden gegeven om minder stress te hebben op werk,maar het kan ook lastig zijn. Het is wel een belangrijke tip die je op verschillende manieren kan uitvoeren. Blok bijvoorbeeld je agenda in je pauze of na werktijd om indirect je grenzen te laten zien. Of geef van tevoren aan bij je collega’s dat grenzen aangeven een ontwikkelpunt voor je is. Zo is er een grotere kans dat collega’s minder snel jou die vragen gaan stellen waar je zo moeilijk nee tegen kan zeggen. Als je klein begint, durf je je uiteindelijk ook meer uit te spreken. 

Tip 2: Wandelen

Wandelen tijdens je pauze is een hele goede manier om even weg uit de werkmodus te gaan, zeker als je veel zit tijdens je werk. Wandelen heeft nog veel meer voordelen. Dagelijks 30 minuten stevig doorwandelen versterkt het afweersysteem en verkleint het risico op chronische ziekten en fysieke aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten en rug- en nekklachten. Door het wandelen stimuleer je beide hersenhelften, hierdoor maken je hersenen de neurotransmitters endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine aan. Deze stofjes hebben een invloed op de verbetering van je stemming en creativiteit. Genoeg redenen om dus even uit je werkstoel te komen.

Tip 3: Positieve mindset creëren 

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown blijkt dat we ongeveer tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag hebben. Van deze gedachten is rond de 80% negatief. Dit kan dus heel goed zorgen voor stress en negativiteit tijdens je werk. Een goede tip kan dus zijn om deze gedachten op te schrijven en te relativeren of dit een realistische gedachte is. Ook kun je elke dag een momentje nemen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Hiermee kun je je mindset wat positiever omzetten, wat weer zorgt voor een meer ontspannen gevoel.

Tip 4: Micro meditatie en ademhalingsoefeningen 

Meditatie en zorgen dat je in het hier en nu bent, kan heel zweverig klinken. Het is echter wel iets wat kan helpen om even tot rust te komen op je werk. Veel mensen denken dan aan 10 minuten mediteren in een kleermakerszit, maar het kan al effectief zijn om een aantal keer diep in en uit te ademen. Door diep te ademen zorg je ervoor dat je middenrif omlaag gaat, je ribben uitzetten en creëer je meer ruimte voor je longen om zich te vullen met lucht. Hierdoor stroomt er meer zuurstof door je lichaam. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je hart vertraagt en er een gevoel van ontspanning en rust ontstaat.

Tip 5: Andere uitlaatkleppen 

Wat ook kan helpen is om buiten werk genoeg creatieve uitlaatkleppen te hebben. Door een hobby te hebben kun je alle stress die je op werk ervaart even opzij zetten of zelfs eruit gooien. Sporten is een mooi voorbeeld van een uitlaatklep die ook nog eens gezond is. Daarbij zorgt een hobby ervoor dat je ook kan uitkijken naar iets als je op je werk bent. Zo krijg je ook meer motivatie en positiviteit in het leven.

Conclusie

Natuurlijk willen we allemaal goed presteren op ons werk. Nog even langer doorwerken of in je weekend je mail checken kan onschuldig beginnen, maar voor je het weet ga je over je eigen grenzen. Hopelijk helpen bovenstaande tips om goed op jezelf te letten. Ga af en toe naar buiten, neem regelmatig pauze en communiceer naar je collega’s wanneer iets te veel lijkt. Zo zorgen we samen voor een gezonde werkomgeving en -cultuur. Heb jij nog andere tips om meer te ontspannen tijdens werktijd? We horen graag van je!

Meer blogs?